1 Şubat 2012 Çarşamba

Pırasalı Böcük Böreği ve Böcük Sendromu

Kışın her hafta mutlaka zeytinyağlısı ya da böreğini pişirdiğim pırasanın, bugün börek tarifini vereceğim. babamız köylü pazarından en taze ve çıtır çıtır pırasaları almış.böcükle dayanamadık böreğini yaptık.
böcüğüm uzun süredir kahvaltılarda haşlanmış ya da diğer seçeneklerle tatlandırılmış, böcükten gizlenmiş yumurtayı yemeyi reddediyor. kendine özgü bir damak tadı varmış artık küçük hanımın. güya acıkınca kendi seçtiği yiyeceği yiyecekmiş. 2 yaş sendromuna doğru ilerlerken böcüğün üzerine gidip inatçı ebeveynler olmanın kimseye bir yararı olmayacak.
böcük bugünlük böreğin içindeki yumurtadan faydalanacak ve herkes mutlu olacak.
böreğin yapımı ise şöyle:

malzemeler:

  • 4-5 dal pırasa
  • 2-3 havuç
  • 4 yufka
  • 1 bardak yoğurt
  • yarım bardak su ve sıvıyağ
  • yeteri kadar tulum peyniri ya da tercihen başka çeşit..
  • 1 yumurta
  • susam ve çörekotu









yapılışı:



  • havuçlar rendelenip az sıvıyağda kavrulur. bu sırada pırasalar yıkanıp ince halkalar şeklinde doğranır. ve havuçların üzerine eklenir. hepsi kavrulmaya bırakılır. sebzeleri çok öldürmeden tuz eklenip altı kapatılır ve üzerlerine peynir ufalanır. 
  • derin bir kasede yoğurt,su, sıvıyağ ve yumurta çırpılarak yufka katları arasına kaşıkla gezdirelecek sos hazırlanır.
  • bir adet yufka tepsi az yağlanarak üzerine serilir. artan kısımlar tepsiden aşağı sarkıtılarak. ilk yufka katına sostan koymuyorum. 2. yufka elle parçalanarak tepsiye gelişigüzel serilir. sostan bir-iki kaşık gezdirilir. 4 kat bu işleme devam edilir. 
  • böreğin ara katına gelince pırasalı harçtan eklenerek her yere eşit miktarda dağıtılmasına dikkat edilir.
  • harcın üzerine yine yufka parçaları ve sos sırayla döşendikten sonra son kata gelince yanlara sarkıtılan yufkalar böreğin üzerine bohça gibi düzgün kapatılır.
  • börek kesilerek dilimlenir. artan sos böreğin üzerine güzelce sürülür.
  • tercihen susam ve çörek otu serpilir.
  • genellikle 200 derecede  pişiyorum.

Böcük Sendromu :(
2 yaş dedik sendrom dedik.. yeri gelmişken 2 yaş sendromu da neymiş merakımızı giderelim:

iki yaş dönemi çocuk gelişiminin en önemli ve zor evresi. 2 yaşla birlikte çocuklar sadece yürümekle, konuşmakla yetinmiyor, kendi bildiklerini okuyorlar. sinirleniyor,ağlıyor ve öfke nöbetlerine giriyorlar. tabi aileler de ne yapacaklarını şaşırıyorlar.
bu negatif dönemde çocuk inatçı, olumsuz ve dengesiz oluyor. anne-babayla sürekli çatışma içinde olan çocuk onların istediklerinin sürekli tersini yapıyor.az önce neşeli, söz dinleyen ve kolay yönetilebilen olan çocuk, birdenbire ters ve huysuz oluyor. bu huysuzluk ve öfkelerin nedenleri ise;  artık annenin- çevrenin bağımlılığından kurtulan ve giderek kendini daha kolay ifade etmeye başlayan çocuğun sosyalleşme çabalarının bir şekilde büyükleri tarafından engellenmesi yüzünden oluyor. ne yapıyor öfkelenen çocuk?
herşeye itiraz ediyor, ağlayıp kendini yerlere atıyor, başını yere- duvara bilinçli vuruyor, yemeği reddediyor, yediğini çıkarıyor, eline geçeni fırlatıyor..vb.. annenin aşırı koruyucu olması, aile içi şiddet durumu olması, çocuğun fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmaması,  aşırı kuralcı anne-baba tutumları, kardeş kıskançlığı gibi durumlar da öfke nöbetlerine yol açıyor.
peki neler yapmalı anne-babalar? öncelikle anne ve babalar ya da çocuğun bakımından sorumlu 3. kişiler varsa onlar da davranışlarında dengeli ve tutarlı olmalılar. bir konuda hayır diyen bir ebeveyn varken diğeri aynı konu için evet dememeli. bu dönemin geçici bir dönem olduğunu bilerek sabırlı olmalı, çocuğu katı bir düzene zorlamadan, gereksiz çekişmelere girmeden çocuğun dikkati başka yöne çekilmeli.
anne-baba çocuğu korkutmamalı,ceza vermemeli, öfkeyi dindirmek için çocuğun her istediğini yapmamalı, anne-baba da öfkelenmemelidir. çocuğun sorunu zaten sakinleşememek olduğu için anne-baba da sinirlenirse çocuğun öfkesi beslenir. çocuğun yanından çıkarak, çocuk sakinleşince yanına gelmek de bazen çözüm olabilir. varsa, böcük sendromunuzun kolay aşılması dileğiyle...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder