4 Şubat 2012 Cumartesi

Muzlu Rulo Pasta

Pastalar içinde favorilerimizden biriyle devam ediyorum. muzlu rulo pastayı hiç unutmam ilk kez, bir kaç yıl önce çok sevdiğim ve gıpta ettiğim, çok maharetli,eli lezzetli, on parmağında on marifet, insan canlısı, tanıdığım en cömert insan olan, iyilik meleği arkadaşım Selcan'da yedim. ondan o kadar çoook şey öğrendim ki yüzyüze teşekkür etme fırsatım oldu mu, ettim mi hatırlamıyorum ama o güzel insanı ve sevgili ailesini gerçekten çok özlediğimi anlıyorum şu an.
öyle güzel öyle lezzetli bir pasta ki.. eminim yavru böcükler de bayılır, babaları da.. bizimkiler gibi :)















hamuru için malzemeler:
  • 3 yumurta 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı un
  • yarım kahve fincanı limon suyu
  • yarım kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
kreması için malzemeler:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 silme yemek kaşığı buğday nişastası
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
rulonun içine de yeteri kadar muz


yapılışı:
  • önce kremayı hazırlamak her zaman daha iyi oluyor. süte şeker, nişasta, un eklenip el çırpıcısıyla iyice çırparak orta ateşte krema pişirilir. iyice kıvamlanınca tereyağ eklenir. 1-2 dakika daha karıştırarak pişirilir ve soğutulur. (bu arada kremayı pişirirken sürekli karıştırmak gerekiyor.) 
  • yumurta ve toz şeker en az 10 dakika mikserle çırpılır.
  • çırpılan karışıma sıvı yağ ve limon suyu eklenir. biraz daha çırpılır.
  • vanilya, kabartma tozu ve un da ilave edilerek yavaşça yedirilir.
  • yağlı kağıt serili ve sıvıyağ ile yağlanmış tepsiye (tepsim mini fırın tepsisi) hamur konulur.
  • önceden ısıtılmış 200 derece fırında 8-10 dakika (hamuru kurutmadan yoksa sararken kırılır) pişirilir.
  • fırından alınan hamur 5 dakika dinlenince yağlı kağıtla beraber dikkatlice rulo yapılır ve üzerine nemli mutfak havlusu serilerek 5-10 dakika böyle dinlendirilir.
  • daha sonra havluyu alarak hamur tekrar düz açılır. iyice soğuyunca ara sıra suyla ıslatılan kaşıkla, hazırlanan krema sürülür. 
  • muzlar bütün halde, düz bir hat şeklinde kremanın üzerine sıralanarak rolu yapılır. ruloyu bir müddet böyle dinlendirmek gerekli.
  • suyla ıslatılan bıçakla rulo istenilen genişlikte dilimlenir.
  • iki ayrı kayık tabağa süt ve hindistan cevizi konulur. rulo dilimleri önce süte batırılarak sonra da hindistan cevizine bulanır. 
  • buzdolabında bir gece (ya da bir kaç saat) bekleyince sanki daha güzel oluyor. 


2 yorum: