reçel hafif ekşi ama dutlar ezilmeden tane tane kalmış, çok lezzetli bir kahvaltılık.
Malzemeler:
1kg tam olgunlaşmamış karadut
1kg toz şeker
yarım limonun suyu (isteğe göre)
Yapılışı:
her meyve reçelinin yapımı gibi dutlar bir gece önceden şekere yatırılıyor. ertesi gün sulanan dutlar ocağa alınıyor. orta ateşte bir süre kaynayan dutlar delikli süzgeçle kenara alınıp reçelin suyu kıvam alıncaya kadar kaynatılıyor. kıvam alan şuruba dutlar tekrar ilave edilerek bir-iki taşım kaynatılıp reçel kavanozlara alınıyor.
Faydaları:
bağışıklık sistemini güçlendirir. kalbi korur. yorgunluğa faydalıdır. uykusuzluğa iyi gelir. kan basıncını düşürür. sindirim sistemine faydalıdır. saç ve dişleri güçlendirir. ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir...
Kuşburnu Marmelatı
bu marmelatın yapımı ise epey zahmetli. sonbaharda toplanan kuşburnu meyveleri iyice temizlenip yıkandıktan sonra büyük kazanlarda odun ateşinde pişiriliyor. meyveler iyice yumuşayıncaya kadar kaynadıktan sonra suyu süzülüyor. önce iri delikli kevgirlerde iyice ovularak posası çıkarılıyor. kuşburnu meyvesinin bolca ipliksi tüyleri olduğu için bir de un eleği gibi küçük delikli eleklerde de ovularak kaynatılacak posa elde ediliyor. tencereye alınan bu posaya isteğe göre şeker ilavesi yapılarak kendi öz suyunu kaybedip marmelat kıvamına gelinceye dek ara ara karıştırılarak pişiriliyor. yemesi ise damakları şımartan bir kaçamak gibi..
Faydalarına gelince:
enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı vücut direncini artırır. mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. kanı temizler. çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Yorgunluğa faydalıdır. romatizma ağrılarına iyi gelir. ayrıca kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olur. bağırsak kurtlarını düşürür. kansere karşı koruyucudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder