2 Şubat 2012 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Çiçeği burnunda bir blogger olunca insan karar veremiyor neleri hangi sırayla paylaşsam diye. En iyisimi ortaya karışık devam edelim. Biraz ondan biraz bundan..







Böcüklerimin favorilerinden biriyle devam edeyim. Bizim evde asla bıkılmayacak bir tat :
Zeytinyağlı Enginar Dolması... 
okurken olsa da yesek der eminim baba uğur böcüğü :) ama sabredin enginar mevsimine az kaldı.
malzemeler ve yapım aşamasına gelince.. aslında bu tarifteki malzemelerin oranlarını göz kararı hazırlıyorum.
ancak illaki olması gerekenler şunlar:

  • yapraklı taze enginar
  • 4-5 kaşık pirinç
  • dolmalık fıstık
  • kuş üzümü
  • dereotu
  • maydanoz
  • nane
  • zeytinyağı
  • bir fiske tarçın
  • karabiber
  • tuz,şeker..
yapım aşamasında ilk iş, enginarı sirkeli suda birkaç dakika bekletip yıkadıktan sonra yapraklarını nazikçe açmak olmalı. zeytinyağlı dolma içini de hazırladıktan sonra da açtığımız yaprakların en alt sıralarından başlayarak azar azar dolduruyoruz tatlı kaşığı yardımıyla. derin ve genişçe bir tencerede pişerse servis edilmesi daha kolay oluyormuş bunu bizzat uygularken anladım. kısık ateşte pirinç ve yapraklar pişene kadar yaklaşık 1 saati aşkın pişiriyoruz dolmamızı.
sıra yemeye geldiğinde ise yine en alt yapraklardan koparmaya başlayarak dolmaiçini ve yaprağın lezzetli ve çok faydalı dip kısmını dişimizle sıyırıp yiyoruz. anlatırken canım çekti :) olsa da yesek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder