çorbanın olmazsa olmazı lüşten otu. Türkçesini çok araştırdım ancak bulamadım. Yaprakları kerevizinkine benziyor ama daha iri,daha koyu yeşil ve kokusu da farklı. maydanozgiller familyasından olabilir. biz aramızda kısaca balık otu diyelim dedik. her ete yakıştığı gibi balıkla birlikte bence on numara.
- 1 tane havuç
- 1 tane küçük patates
- 1 küçük levrek
- 2 dal lüşten otu
- 1 dal kereviz
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı un
yapılışı:
- küp küp doğranan havuç, patates ve otlar tencereye alınır. güzelce temizlenip yıkanan ve 3e 4e bölünen büyük balık ısıya dayanıklı bir süzgeçle sebzelerin pişeceği tencerenin üzerine konularak çorbanın suyu eklenir ve orta ateşte pişmeye bırakılır.
- bu sırada çorbanın terbiyesi hazırlanır. yumurta sarısı bir tatlı kaşığı un ve iki yemek kaşığı yoğurtla iyice çırpılarak, balıklı sebze suyundan 2-3 kaşık su ile biraz açılıp ocakta sürekli karıştırmak suretiyle hafif kıvamlanıncaya kadar pişirilir. ve çorbaya yavaşça yedirilir.
- pişen balık etleri ince didiklenerek çorbaya eklenir. (bu sırada şunu da belirtmek isterim; sebze suyunu hazırlarken balık etlerinin içine temizlenmiş, yıkanmış ne kadar çok balık kafası konursa o denli lezzetli bir balık çorbanız olur.)
- sıvı yağda yakılan toz kırmızı biber çorbanın üzerine gezdirilir. ve artık çok beklemeden çorbaya yumulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder