31 Ocak 2012 Salı

Karadut Reçeli ve Kuşburnu Marmelatı

Pek maharetli bir arkadaşımın kendi ev yapımı karadut reçeli ve kuşburnu marmelatı..
reçel hafif ekşi ama dutlar ezilmeden tane tane kalmış, çok lezzetli bir kahvaltılık.

Malzemeler:
1kg tam olgunlaşmamış karadut
1kg toz şeker
yarım limonun suyu (isteğe göre)

Yapılışı:
her meyve reçelinin yapımı gibi dutlar bir gece önceden şekere yatırılıyor. ertesi gün sulanan dutlar ocağa alınıyor. orta ateşte bir süre kaynayan dutlar delikli süzgeçle kenara alınıp reçelin suyu kıvam alıncaya kadar kaynatılıyor. kıvam alan şuruba dutlar tekrar ilave edilerek bir-iki taşım kaynatılıp reçel kavanozlara alınıyor.

Faydaları:
bağışıklık sistemini güçlendirir. kalbi korur. yorgunluğa faydalıdır. uykusuzluğa iyi gelir. kan basıncını düşürür. sindirim sistemine faydalıdır. saç ve dişleri güçlendirir. ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir...


Kuşburnu Marmelatı

bu marmelatın yapımı ise epey zahmetli. sonbaharda toplanan kuşburnu meyveleri iyice temizlenip yıkandıktan sonra büyük kazanlarda odun ateşinde pişiriliyor. meyveler iyice yumuşayıncaya kadar kaynadıktan sonra suyu süzülüyor. önce iri delikli kevgirlerde iyice ovularak posası çıkarılıyor. kuşburnu meyvesinin bolca ipliksi tüyleri olduğu için bir de un eleği gibi küçük delikli eleklerde de ovularak kaynatılacak posa elde ediliyor. tencereye alınan bu posaya isteğe göre şeker ilavesi yapılarak kendi öz suyunu kaybedip marmelat kıvamına gelinceye dek ara  ara karıştırılarak pişiriliyor. yemesi ise damakları şımartan bir kaçamak gibi..



 Faydalarına gelince:
enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı vücut direncini artırır. mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. kanı temizler. çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Yorgunluğa faydalıdır. romatizma ağrılarına iyi gelir. ayrıca kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olur. bağırsak kurtlarını düşürür. kansere karşı koruyucudur.





Maş Fasulyesi Salatası

Maş ile annem sayesinde tanıştım. uzun yıllar çok çok çalışıp emekli olunca Deniz paşadan fırsat bulduğu zamanlarda sağlık ve yemek programları izler oldu. ondan önce televizyonun t'si bile pek yoktu hayatında. bu yüzden, bu ülkede işçi olmak nedir iyi bilirim maalesef.
maş aslında fasulyegiller ailesinden Antep'e özgü bir baklagil. Özellikle şeker hastalarına çok faydası varmış diye kulaktan dolma bir bilgim var. Bunun dışında çorbası ve salatası güzel olur diye biliyorum. annem genellikle çorbasını yapar. ama salatası da enfes oluyor bence. yeni tatlara açık olan herkesin çok sevebileceği maş salatası tarifi ise şöyle:

Malzemeler:
1 su bardağı maş fasulyesi (sadece büyük marketlerde bakliyat bölümünde bulabildim)
3-4 adet kornişon turşu
4-5 dal taze soğan
maydanoz
dereotu
domates
biber
üzüm sirkesi
nar ekşisi
zeytinyağ,tuz
isteğe göre acı pul biber

Yapılışı:
maşı ayıklayıp yarım saat kadar sıcak suda beklettim. kimileri bir gece bekletiyormuş.
güzelce yıkadıktan sonra, maşlar pişene kadar -ama ezilene kadar değil- haşlanıyor.
haşlanınca suyunu süzüp bir defa daha yıkıyorum ve iyice süzülmesi için süzgece alıyorum.






onlar süzülene dururken ise taze soğan,maydanoz,dereotu vb. -isteğe göre her türlü sebze eklenebilir- ayıklayıp güzelce yıkadıktan sonra piyazlık doğruyorum. süzülen maşları yeşilliklere ekleyip sirke, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzunu ilave ediyorum. ve dolapta ne varsa onlarla süslüyorum.

Böcük Kozalak Pastası

yine sınıfta aile katılımında çam kozalağı ile faaliyetler yaptığımız bir gün kozalak pastası yaptık. şekil verme kısmında epey zorlandık velimizle çünkü ilk defa yapıyorduk ve şekil vermek için uygun bir gereç bulamamıştık. ama tadı gayet güzeldi, kimi çocuklar 2-3 tane yediler.

Malzemeler:
300 gr. çikolatalı pirinç patlağı (büyük marketlerde mısır gevreklerinin yanında bulunabiliyor)
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
2 avuç kavrulmuş susam
2 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı bal
125 gr. tereyağ
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapımı:
tereyağı eritilip içine kakao ve pudra şeker eklenir.
bu karışıma pirinç patlağı, ceviz, susam,bal koyularak hemen karıştırılır ve ocaktan alınır. kalıp olarak kullanılacak kabın içi sıvıyağ ile yağlanarak harçtan konulur. ters çevrilerek kozalak şekli verilir. şekil verme aşamasında hızlı olmak gerekiyor çünkü harç soğuyunca işler sarpa sarıyor.

şekilli kozalaklar soğuyunca üzerine kar yağdırmış olmak için, pudra şekeri ya da hindistan cevizi kullanabilirsiniz.

Çömlekte Kuru Fasulye

Kış aylarının en gözde yemeği, kuru fasulye.. asla hayır demem. yanına da pirinç pilavı, turşu ve olmazsa olmaz kuru soğan. kokar filan demeyin. bir kere geldiğiniz şu hayatta her şeyin tadını ve zevkini yerinde yaşayın. yaşayın ki sonra pişman olmayın.
Kuru fasulyeleri bir gece önceden karbonatlı tuzlu suda beklettim ki gazı iyice çıksın ve kolay pişsin diye. ben kurufasulyeyi önce bir taşım kaynatıyorum ama herkesin döktüğü o kaynama suyunu dökmüyorum. çünkü fasulyenin tüm faydalı minerallerinin o suyun içinde olduğunu düşünüyorum. yarı pişmiş fasulyelerinin kaynama suyunu süzüp iki ayrı kapta fasulye ve suyunu kenara alıyorum. başka bir tencerede bir kuru soğanı güzelce kavurup (domates-biber) karışık salçadan bir yemek kaşığı kadar ekliyorum. iyice kavrulan salçaya süzdüğüm kuru fasulyeleri ekleyip ezmeden bir süre kavurmaya devam ediyorum. sonra da ayırdığım haşlanma suyunu fasulyelerin üzerine yeteri kadar ilave edip yemeğimizi çömleğe alıyorum. bu çömleklerden şimdi her yerde satılıyor. biz özellikle -ailelerimiz hep uzakta olduğu için- yolculuklarımızda mola verdiğimiz yöresel ürünler satan yerlerden alıyoruz böyle malzemeleri. aldığınız çömleğin ya da toprak güvecin mutlaka taş fırında islendirilmiş yani fırınlanmış olmasına dikkat edin. çünkü ancak islendirilmişler kullanılabilirmiş sözde. çömleğe aldığımız kuru fasulyemize yazdan kuruttuğumuz acı veya tatlı kırmızı biberlerden de ekledikten sonra 230 derecede 30-40 dakika fırınlıyorum. Missss gibi fasulye kokuyor mutfağım..

Sınıfta süt sağma ve Peynir yapımı


Bir gün önceden kartona çizip boyadığım ineğimize -Möö Hanım dedik biz ona_  lastik eldivenden (içi süt dolu) meme yaptım. çocuklara sürpriz ziyaretçimiz olduğunu  söyleyerek Möö Hanımı sınıfa aldım. Bir süre sütün nereden, nasıl temin edildiği, faydaları, madde olarak özellikleri hakkında konuştuktan sonra çocukların sırayla süt sağmalarına fırsat verdim. çoooook eğlendiler. :)) 



Peynir Yapımı
çocuklarla süt sağdıktan sonra, aile katılımında bir velimiz gerekli malzemeleri temin ederek sınıfta peynir yapımına katıldı. aslında çocuklarla biz buna peynir deneyi adını verdik.




peynir yapımına gelince 1lt sütü bir taşım kaynatıp içine 4kaşık limon suyu ekledik. limon suyunu ekleyince yoğurt yapar gibi tencerenin kapağını sıkıca kapatıp 1-2 saat beklemek gerekiyordu. ancak biz okul şartlarında fazla beklemeden sütü karıştırarak hemen kestirdik ve süzdük. bir patiskanın içinde uygun bir yere asarak 4-5 saat bekledik. hadi 4-5 saat demeyelim.. :))okul çıkışına doğru dayanamadık açtık baktık ve o da nee.. peynir yapmak bu kadar mı kolaymış. abartmıyorum gözleri büyüyen çocuklar tadına bakmak için adeta yarıştı.e bu kısım da benim marifetim diyelim. hemen de gaza geliyorlar.:))) yalnız peynirimiz henüz tuzsuzdu. tuzlu su hazırlayarak peyniri en az bir gün bu tuzlu suda bekletmek gerekli. sonra da afiyet olsun diyelim...

28 Ocak 2012 Cumartesi

Sanat Etkinlikleri

havuç ve tavşanlar



kutuptaki penguenler


olay sıralama kartlarıyla film 




Sınıftan Sanat Etkinlikleri


değirmenimiz


ceviz kabuğundan kaplumbağalarımız


ayıcıklı kumbaramız

 X-RAY Röntgen faaliyeti ve kıvrılan yılanlar



kozalaklardan çam ağaçlı bahçe




el baskısıyla cam ağacımız

grup çalışması 

yılbaşı kartları




nazar boncukları

uzay-grup

sünger baskısıyla ATATÜRK SİLÜETİ

ATATÜRK'ün ÇİÇEKLERİ


Parmak baskısıyla dalmaçyalılar- ARÇİlerimiz DİLEK ABLACIM

Van depremi kızılay çadırları

 yüz kolaj

bayram kartlarımız



ATATÜRK ÇELENGİ

Diken ailesi- kirpiler

meyve-sebze sepeti

Sonbaharda göç eden leylekler

Sahanda yumurtamız

sonbahar ağacımız

Dişlerini fırçala faaliyeti

hapşıran hasta çocuk faaliyeti
kimi zaman başka blog ya da sitelerden görüp de uyguladığımız, bazen de yaratıcılığımızı konuşturduğumuz etkinlik örnekleri... evde de kesip yapıştırıp boyamak çok zevkli olabilir.