maş aslında fasulyegiller ailesinden Antep'e özgü bir baklagil. Özellikle şeker hastalarına çok faydası varmış diye kulaktan dolma bir bilgim var. Bunun dışında çorbası ve salatası güzel olur diye biliyorum. annem genellikle çorbasını yapar. ama salatası da enfes oluyor bence. yeni tatlara açık olan herkesin çok sevebileceği maş salatası tarifi ise şöyle:
Malzemeler:
1 su bardağı maş fasulyesi (sadece büyük marketlerde bakliyat bölümünde bulabildim)
3-4 adet kornişon turşu
4-5 dal taze soğan
maydanoz
dereotu
domates
biber
üzüm sirkesi
nar ekşisi
zeytinyağ,tuz
isteğe göre acı pul biber
Yapılışı:
maşı ayıklayıp yarım saat kadar sıcak suda beklettim. kimileri bir gece bekletiyormuş.
güzelce yıkadıktan sonra, maşlar pişene kadar -ama ezilene kadar değil- haşlanıyor.
haşlanınca suyunu süzüp bir defa daha yıkıyorum ve iyice süzülmesi için süzgece alıyorum.
onlar süzülene dururken ise taze soğan,maydanoz,dereotu vb. -isteğe göre her türlü sebze eklenebilir- ayıklayıp güzelce yıkadıktan sonra piyazlık doğruyorum. süzülen maşları yeşilliklere ekleyip sirke, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzunu ilave ediyorum. ve dolapta ne varsa onlarla süslüyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder