31 Ocak 2012 Salı

Çömlekte Kuru Fasulye

Kış aylarının en gözde yemeği, kuru fasulye.. asla hayır demem. yanına da pirinç pilavı, turşu ve olmazsa olmaz kuru soğan. kokar filan demeyin. bir kere geldiğiniz şu hayatta her şeyin tadını ve zevkini yerinde yaşayın. yaşayın ki sonra pişman olmayın.
Kuru fasulyeleri bir gece önceden karbonatlı tuzlu suda beklettim ki gazı iyice çıksın ve kolay pişsin diye. ben kurufasulyeyi önce bir taşım kaynatıyorum ama herkesin döktüğü o kaynama suyunu dökmüyorum. çünkü fasulyenin tüm faydalı minerallerinin o suyun içinde olduğunu düşünüyorum. yarı pişmiş fasulyelerinin kaynama suyunu süzüp iki ayrı kapta fasulye ve suyunu kenara alıyorum. başka bir tencerede bir kuru soğanı güzelce kavurup (domates-biber) karışık salçadan bir yemek kaşığı kadar ekliyorum. iyice kavrulan salçaya süzdüğüm kuru fasulyeleri ekleyip ezmeden bir süre kavurmaya devam ediyorum. sonra da ayırdığım haşlanma suyunu fasulyelerin üzerine yeteri kadar ilave edip yemeğimizi çömleğe alıyorum. bu çömleklerden şimdi her yerde satılıyor. biz özellikle -ailelerimiz hep uzakta olduğu için- yolculuklarımızda mola verdiğimiz yöresel ürünler satan yerlerden alıyoruz böyle malzemeleri. aldığınız çömleğin ya da toprak güvecin mutlaka taş fırında islendirilmiş yani fırınlanmış olmasına dikkat edin. çünkü ancak islendirilmişler kullanılabilirmiş sözde. çömleğe aldığımız kuru fasulyemize yazdan kuruttuğumuz acı veya tatlı kırmızı biberlerden de ekledikten sonra 230 derecede 30-40 dakika fırınlıyorum. Missss gibi fasulye kokuyor mutfağım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder