24 Mart 2012 Cumartesi

Ü..üürülü Macır Pirinçlisi ( Böcük Usulü :p )

bunun tavuklusu değil miydi yapılan der gibidir belli bir topluluk. küçük minicik mini minnacık bir yerde yaşamanın nimetlerinden biri herhalde,daha dün dayı dayı yürüyen "ü..üürü"nün pirinçlisini yapmak. klasik pirinçli yerine biraz daha aroma katarak macır usulünde yenilik yaptım. yanına da muhtemelen kendi yaptığımız yoğurdun ayranını çalkalayıvereceğiz.  Aah sevgili yaşadığımız mini minnacık yer.. şu an bardağın dolu tarafını görmekteyim sayende ve hafiften gülümsemekteyim keyiften.
gelelim pirinçliye..

malzemeler:

  • 1 tavuk ya da horoz :p
  • 2 bardak pirinç
  • 1,5- 2 bardak haşlama suyu
  • 1 soğan
  • kuş üzümü
  • çam fıstığı
  • nane
  • kırmızı biber
  • yarım kaşık karışık salça
  • tuz
  • karabiber
  • bir çimdik tarçın
  • 1 çay bardağı süt


yapılışı:



  • tabi önce arkadaş tarafından kesilip, çok titizce temizlenmiş, tütsülenmiş ve pişirmeye hazırlanmış horozu düdüklüde güzelce pişiriyoruz. pişen horozun derisini alıp atıyoruz ve etlerini kemikli ya da kemiksiz olarak ayıklıyoruz. 
  • tencereye sıvıyağ koyup küp doğranan soğanı kavuruyoruz.
  • kavrulan soğana salçayı ekliyoruz. salça da kavrulunca yıkanan pirinçleri ve bir kaşık kadar tereyağ ekleyerek bir süre kavuruyoruz.
  • haşlama suyundan, kavrulmuş fıstıklardan ve yıkanmış kuş üzümlerinden de koyarak pirinçliyi pilav gibi pişiriyoruz ama pirinçler tam pişmiş olmamalı, hafif diri kalmalı.
  • yarı pişmiş pirinçli harca nane, karabiber, bir çimdik tarçın ve sütü ekleyerek güzelce karıştırıyoruz. 
  • fırın kabımıza hafif sulu gibi görünen harcı koyup yaydırıp üstünü de ayıklanmış horoz etleriyle süslüyoruz.
  • tereyağda toz kırmızı biberle sos hazırlayıp yemeğin üzerinde gezdirerek önceden ısıtılmış 200-230 derece fırında 20-25 dakika  pişiriyoruz. 
  • horoz pişince farklı kas gruplarının renklerinin de farklı olduğunu görüyoruz. :p

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder