malzemeler:
- 2 su bardağı sıcağa yakın ılık süt
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker (aslında 1 çay bardağı şeker diyordu tarifinde ama ben çok şekerli olsun istemedim)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un
- haşhaş tohumu- sıvıyağ karışımı (tahin de ekledim)
yapılışı:
- ılık süte yaş maya eklenerek eriyene kadar karıştırın. sonra da sıvı yağ,şeker, tuz ve diğer malzemeleri de ilave ederek hamuru yoğurun. güzelce sarıp sıcak yerde mayalandırın.
- mayalanan hamuru masaya alıp toparlayarak 8-10 parçaya bölün ve bezeler yapın. (ben üşendim yapmadım. merdaneyle açmadan önce yuvarladım bezeleri :p )
- her bezeyi tabak büyüklüğünde açıp üzerine haşhaş tohumu-yağ karışımından bir yemek kaşığı sürün yaydırın. (ben bu karışıma yarım çay bardağı tahin de ekledim)
- açılan küçük yufkaları her defasında üst üste koyarak haşhaşlı karışımdan sürün. yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.
- son yufkayı hepsinin üzerine koyunca sadece azıcık un serperek yufkaları tek yufka haline gelecek şekilde açın.
- açılan büyük yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ ya da erimiş tereyağ sürerek rulo yapın.
- ruloları göz kararı dilimleyin. kalınlıkları farklı olursa da sorun değil.
- yağlanan tepsiye dilimleri sıralayın.
- çöreğin içi haşhaşlı diye üzerine susam, çörek otu gitmez belki diye sulandırılmış pekmez sürdüm.
- önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. üzeri kızarınca tepsiyi çıkarıp çöreğin üstüne elle su serpip sarın ve dinlendirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder