10 Mart 2012 Cumartesi

Haşhaşlı Çörek

Eskişehir fırınlarının meşhur haşhaşlısı kadar olmasa da, çörek diye coşan damakların gönlünü yapabilecek bir tarif. Hey gidi, adı eski olan ama gönlümüzde HİÇ eskimeyen güzel şehir.. gözümüzü seninle açtık. en güzel dostlukları ve sevgiyi sende yaşadık. bugün bu tarifim, sadece Eskişehir için...


malzemeler:

  • 2 su bardağı sıcağa yakın ılık süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (aslında 1 çay bardağı şeker diyordu tarifinde ama ben çok şekerli olsun istemedim)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • haşhaş tohumu- sıvıyağ karışımı (tahin de ekledim)















yapılışı:

  • ılık süte yaş maya eklenerek eriyene kadar karıştırın. sonra da sıvı yağ,şeker, tuz ve diğer malzemeleri de ilave ederek hamuru yoğurun. güzelce sarıp sıcak yerde mayalandırın.
  • mayalanan hamuru masaya alıp toparlayarak 8-10 parçaya bölün ve bezeler yapın. (ben üşendim yapmadım. merdaneyle açmadan önce yuvarladım bezeleri :p )
  • her bezeyi tabak büyüklüğünde açıp üzerine haşhaş tohumu-yağ karışımından bir yemek kaşığı sürün yaydırın. (ben bu karışıma yarım çay bardağı tahin de ekledim)
  • açılan küçük yufkaları her defasında üst üste koyarak haşhaşlı karışımdan sürün. yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin. 
  • son yufkayı hepsinin üzerine koyunca sadece azıcık un serperek yufkaları tek yufka haline gelecek şekilde açın.
  • açılan büyük yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ ya da erimiş tereyağ sürerek rulo yapın.
  • ruloları göz kararı dilimleyin. kalınlıkları farklı olursa da sorun değil.
  • yağlanan tepsiye dilimleri sıralayın. 
  • çöreğin içi haşhaşlı diye üzerine susam, çörek otu gitmez belki diye sulandırılmış pekmez sürdüm.
  • önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. üzeri kızarınca tepsiyi çıkarıp çöreğin üstüne elle su serpip sarın ve dinlendirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder