3 Mart 2012 Cumartesi

Saçaklı Poğaça

Bütün trakyalılar bayılır hamura, böreğe.. mayalısı, sodalısı, kızartması...vb olmadan geçmez bir ömür, mutlaka bulunmalıdır köşelerde bir yerlerde hazırda. saçaklı poğaça en sevdiklerimiz arasında şu anda. yapımı da aslında göründüğünden basit.
Akşamdan mayalanan hamur sabaha kadar buzdolabında muhafaza edilir. Sabah olunca da dolaptan alınıp şekillenip kahvaltı için beş dakikada pişirilir. akşamdan mayalama faslı da tamamen ertesi gün işimi kolaylaştırması için. yani siz hamuru mayalayınca  bir gece falan gibi bekletmeler yapmadan hemen pişirebilirsiniz.

malzemeler: 

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket yaş maya
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • aldığı kadar un







yapılışı:

  • yaş maya ılık sütle eritilir.
  • yumurta akları, tuz, şeker, sıvıyağ, yoğurt eklenerek birbirine yedirilir.
  • un eklenerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • hamur üzeri kapalı olarak mayalanana kadar bekletilir.
  • mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapılarak, üzerlerine önceden ayrılan yumurta sarısı sürülüp isteğe göre susam- çörekotu serpilir.
  • yağlı kağıt serili tepside üzeri kızarana kadar pişirilir. (ben 230 derece gibi yüksek ısıda pişiriyorum, çabuk kabarıp çabuk piştiği için daha yumuşak oluyor.)
  • pişen poğaçalar soğuyunca yarısına kadar ikiye kesilip içine beyaz peynir konulur.
  • kesik yerleri maydanozla süslenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder