30 Ocak 2013 Çarşamba

Pırasa Dolması

Tarifler epey birikti aslında ama vakit bulamıyorum eskisi gibi ve beni zora sokan bir konu da klavyemin bozulmuş olması. ekran klavyesiyle yazmaya çalışmak çoook sıkıcı..  :( o yüzden bir süre oldukça kısa tutacağım.
Pırasa dolmasına hazırlık aşamasında çok heyecanlı ve ümitliydim.. ancak pırasa katlarını ayırıp doldurmaya başlayınca "aman tanrım bu ne böyle!!" paniği yaşadım ki, tencereye dizdiğim dolmaların süre bitiminde olsa olsa pırasalı pilava dönüşeceğini düşündüm.. çok moralim bozuldu..
ama kısık ateşte pişen dolmalarım tahmin ettiğim gibi dağılmadı neyseki..ve baya da lezzetliydi bence..:)






malzemeler:

  • pırasa
  • 1 kuru soğan
  • 1 bardak pirinç
  • yarım bardak bulgur
  • maydanoz, dereotu
  • domates-biber salçası
  • tuz, karabiber, nane
  • limon suyu
  • havuç
  • zeytinyağ
yapılışı:

  • pırasaların beyaz kısımları 3-4 parmak genişliğinde kesilerek az tuzlu kaynar suda 5-10 dakika haşlanır. 
  • soğan küçük doğranır. pirinç ve bulgur tuzlu ılık suda 10-15 dakika bekletilir. yıkanıp iyice süzülerek soğana eklenir. maydanoz, dereotu, nane, salça, tuz, karabiber ve limonsuyu  eklenerek iç harç hazırlanır.
  • pırasa dilimlerinden katlar çıkarılarak iç harçtan yeteri kadar konularak sarılır.
  • tencerenin tabanına dilimlenmiş havuç parçaları konur. pırasa dilimlerinin sarılamayacak en iç kısımdaki    parçaları da havuçların arasına eklenebilir. her bir pırasa dolması uçları iyice sıkıştırılarak tencereye dizilir. üzerine zeytinyağı, limon suyu, az tuz ve yeteri kadar su eklenerek kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirilir.
  • dolma servis tabağına alınarak tenceredeki havuç dilimleriyle süslenir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder