Pırasa dolmasına hazırlık aşamasında çok heyecanlı ve ümitliydim.. ancak pırasa katlarını ayırıp doldurmaya başlayınca "aman tanrım bu ne böyle!!" paniği yaşadım ki, tencereye dizdiğim dolmaların süre bitiminde olsa olsa pırasalı pilava dönüşeceğini düşündüm.. çok moralim bozuldu..
ama kısık ateşte pişen dolmalarım tahmin ettiğim gibi dağılmadı neyseki..ve baya da lezzetliydi bence..:)
malzemeler:
- pırasa
- 1 kuru soğan
- 1 bardak pirinç
- yarım bardak bulgur
- maydanoz, dereotu
- domates-biber salçası
- tuz, karabiber, nane
- limon suyu
- havuç
- zeytinyağ
- pırasaların beyaz kısımları 3-4 parmak genişliğinde kesilerek az tuzlu kaynar suda 5-10 dakika haşlanır.
- soğan küçük doğranır. pirinç ve bulgur tuzlu ılık suda 10-15 dakika bekletilir. yıkanıp iyice süzülerek soğana eklenir. maydanoz, dereotu, nane, salça, tuz, karabiber ve limonsuyu eklenerek iç harç hazırlanır.
- pırasa dilimlerinden katlar çıkarılarak iç harçtan yeteri kadar konularak sarılır.
- tencerenin tabanına dilimlenmiş havuç parçaları konur. pırasa dilimlerinin sarılamayacak en iç kısımdaki parçaları da havuçların arasına eklenebilir. her bir pırasa dolması uçları iyice sıkıştırılarak tencereye dizilir. üzerine zeytinyağı, limon suyu, az tuz ve yeteri kadar su eklenerek kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirilir.
- dolma servis tabağına alınarak tenceredeki havuç dilimleriyle süslenir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder