9 Mart 2014 Pazar

Evde Böcük Sucuk Yapımı

Ne zamandır yapıcaz yapıcaz dedik.. sonunda yaptık. yapımı çok kolay ama 1-2 hafta beklemek çok zor gelecek. midemize düşkünler olarak içinde ne var biliyoruz. güzel tarafı da bu galiba değil mi....

malzemeler:

  • 1 kg dana eti (% 30-40'ı yağlı olmalı)
  • 8-10 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 tepeleme tatlı kaşığı kırmızı pul biber ( acı da olabilir)
  • yarım tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • yarım tatlı kaşığından çok az kimyon
  • 1- 1,5 metre sucukluk kuru bağırsak 




yapımı:


  • yağlı dana eti kıyma makinesinde bir defa çekilir. büyükçe derin bir kaba alınarak içine sarımsaklar rendelenir, baharatlar eklenerek en az 15-20 dakika yoğurularak ağzı sıkıca kapatılır ve 24 saat buzdolabında dinlendirilir.
  • kuru bağırsaklar bol sirkeli suda en az 1 saat tutularak yumuşatılır.
  • kıyma makinesinin ucuna sucuk aparatı konularak bağırsak sonuna kadar aparata geçirilir. bu aşamadan itibaren yanınızda bir kişiye daha ihtiyaç olabilir. dinlenmiş harç, bıçak kısmı çıkarılmış kıyma makinesinden çekilerek bağırsaklara doldurulur. doldurma aşamasında bağırsakta hiç hava kalmayacak şekilde sıkı bir kangal yapmak çok önemli. eğer hava kalırsa et kısa sürede bozulur. hazırlanan kangalları 1-2 hafta boyunca kurutmak gerekiyor ve her gün havanın sıcak ya da soğuk oluşuna göre 1-2 defa suyla ıslatmak lazım. 
  • bu arada 1 kg etimizden 1 buçuk kangal sucuk çıktı. beklediğimden fazla bile oldu. yaklaşık iki hafta sonra ilk ev sucuğumuzun tadına bakıcaz ve sonuca göre eleştirileri de göz önüne alarak bir sonrakinin yapımını sabırsızlıkla beklicezz sanırım. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder