ülkemizde otuza yakın yenebilen türde mantar yetiştiğini biliyormuydunuz? ne kadar bereketli ve zengin topraklara sahibiz oysa; ama bir o kadar da yabancıyız. yaşadığımız bölgede, akdenizde kuzu göbeği mantarı çok kıymetli. dağlarda kayalıklar ile nemli toprak arasında yetişiyor. çok lezzetli olduğu söyleniyor. ancak yemesi kısmet olmadı henüz. :p
taze ve kurutulmuş olarak temin edilebiliyor. ancak eder olarak et fiyatlarını bile aşan bir maliyeti var ne yazıkki.. burada deniz kesimine yakın ormanlık yerlerde yaşayan köylüler ormanda, dağ bayır çayır gezerken kuzu göbeklerini tek tek topluyor; onlar için bir geçim kaynağı ve bizim gibi kültür mantarından başka bir şey yememişlere göre ne kadar da şanslılar.
kuzu göbeği mantarı
mantarda A,B,D,P,K vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri bulunup; protein ve demir açısından çok zenginmiş. bağışıklık sistemini güçlendirip, göze vücuda kuvvet verip, bedensel zihinsel gelişimi destekleyip, yorgunluğu kansızlığı giderip, öğrenme yeteneğini güçlendirip kolesterolü düşürüyormuşşş.. ancak türüne göre tüketim miktarını ayarlamak gerekliymiş..
malzemeler:
- bir kase mantar
- 1 kurusoğan
- 1 bardak süt veya krema
- 3 yemek kaşığı un
- tuz
- tereyağ
yapılışı:
- küçük doğranmış soğan ve mantarlar tereyağ ile kavrulur.
- un eklenerek kavrulmaya devam edilir.
- önce bir bardak soğuk su, arkasından bir bardak soğuk süt ve son olarak da yeterince sıcak su eklenerek un kokusunu kaybedip çorba kıvam alıncaya kadar pişirilir.
- kapatmaya yakın tuzu, isteğe göre baharatı eklenir.
- mantarla taze biberiye güzel bir ikili oldu benim açımdan..
- kremayı çok fazla tercih etmiyoruz; sütle daha hafif bir çorba oldu. özellikle küçük böcükler de yiyebilsin diye.. ;)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder