30 Kasım 2012 Cuma

Böcük Usulü Lazanya

Yağmurlu bir cuma günü iş çıkışına doğru her anne gibi "akşama uğurun böcüğüne ve böcük babasına ne pişirsem" telaşı sardı içimi. Enn leziz, en pratik ve en özlenileni yapmak çok doğru bir seçim oldu. Bu arada ihmal ettiğim blogumun da gönlünü almış olurum diye düşündüm açıkçası.
Otuz iki yıldır ilk defa keşfettiğim bazı ağrıyan kaslarımın sıralı nöbetleri eşliğinde yazmaya çalışırken yarın beni bekleyen zorlu spor hocamın "kalori hesabına göre..." diyen sesi kulaklarımda durmadan kendi kendine tekrar ediyor.sanırsın ki bir kabus.....ne yapmalı;; küçük minicik bir dilim lazanya böcük annesine haylice yetmeli artık.


malzemeler:

  • lazanya yaprakları
  • kıyma
  • soğan
  • havuç
  • kırmızı biber
  • 1 lt süt
  • 4 kaşık un
  • kaşar peyniri
  • tereyağ, sıvıyağ
  • tuz, karabiber...






yapılışı:


  • ilk iş olarak kıymalı harcı hazırlamak en doğrusu bence. doğranmış soğan ince rendelenmiş havuçla birlikte güzelce kavrulur. üzerine kıyma  eklenir. son olarak ince doğranmış kırmızı biberler eklenir ve isteğe göre baharatlandırılır.
  • un, tereyağ ve sıvıyağ ile iyice kavrulunca 1 lt soğuk süt hızlıca üstüne eklenerek çırpıcı yardımıyla topaklanmadan sürekli karıştırılır. beşamel sos kıvamlanınca tuz ve karabiber ilave edilir.
  • şimdi sıra lazanya katlarında. orta boy dikdörtgen bir fırın kabının tabanına azıcık beşamel sostan yaydırılarak sürülür. sonra bir kat lazanya yaprağı, bir kat beşamel sos, bir kat kıymalı harç sıralamasıyla aynı işleme 4-5 defa devam edilir. son kata en son beşamel sos sürülür.
  • 180-200 derecede ısınmış fırında 30-35 dakika pişirilir. sonrasında rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek 5-10 dakika daha üstü kızarana kadar fırınlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder